00

        nap


        00

        óra


        00

        perc


        00

        másodperc


         

        Egy igazi gasztroélmény vár Önre április 9-én Szolnokon az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban

         

        A Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében 15. alkalommal megrendezésre kerülő Pelikán Kupán tanuló és felnőtt szakácsok, cukrászok, pincérek versenyművei tekinthetők meg.

        A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Megyei Szervezete a verseny kísérő rendezvényeként Húsvétváró Tavaszi Ízkavalkáddal hív minden érdeklődőt a Hild térre. A látogatókat karcagi birkapörkölt, disznótoros finomságok, kézműves élelmiszerek, édességek, virágkertészet, a gyerekeket kézműves foglalkozások és játszótér várja.

        Jöjjön el és legyen egy gasztronómiai élménnyel gazdagabb!

         

        Program:

        9.00

        Szakmai megnyitó, versenyszabályok ismertetése

        10.00 – 10.30

        150 éves az Auguszt Cukrászda – A 150 év titka
        Előadó: Auguszt József, az Auguszt Cukrászda tulajdonosa

        11.00

        Ünnepélyes megnyitó
        Köszöntőt mond: Dr. Sziráki András, JNSZ Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke

        11.30

        Kiállítás, versenyművek megtekintése

        14.00

        Jászság Aranya – interaktív előadás
        Előadó: Bagi István, Nefag Zrt. szarvasgomba ágazat vezető
        Moderátor: Zoboki Zoltán mesterszakács

        16.00

        Eredményhirdetés, díjak átadása

         

        Kísérő programok:

        Ízelítő a „Húsvétváró Tavaszi Ízkavalkád”-ból:

        • Karcagi birkapörkölt és disznótoros finomságok kóstolója, vására,
        • kézműves csokoládé, sajtok, húskészítmények, méz, szörp, lekvár, paprikakrém különlegességek,
        • mini fánk és köleses édességek sokasága.


        Osztrovszki Ildikó
        – olimpiai ezüstérmes zöldség-gyümölcsfaragó bemutatója

        Csontos György – Hungarikum karcagi birkafőző kóstolója

        Baromfiudvar 2002 Kft. – borkóstolója

        Zsoldos Pálinka Manufaktúra – kóstolója

        Beer & Burgers – helyben készült kézműves hamburgerek

         

        Gasztronómia felsőfokon


        A Pelikán Kupa 2006-ban került először megrendezésre Erdős Hanna világ- és olimpiai bajnok, mestercukrász és társai által, mely később Pálszabó Mihály mesterszakács összefogásában folytatódott. 2022. április 9-én 15. alkalommal rendezi meg kamaránk a gasztronómiai körökben is csemegének számító eseményt.
         

        Olimpia és világbajnok mesterszakácsok, mestercukrászok


        A szakmai zsűri tagjai világ- és olimpiai bajnok, nemzetközileg elismert, illetve mester szakemberekből áll, akik folyamatosan figyelemmel kísérik a részt vevők munkáját (kivitelezés, megjelenítés, összhang), majd az értékelést követően tanácsokkal látják el a versenyzőket.
         

        Az ország legjobb szakács, cukrász, pincér tanulóinak megmérettetése


        A megmérettetés összhangban van a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési politikájával, hozzájárul a szakmák népszerűsítéséhez és fejlődéséhez, és a Szakma Kiváló Tanulója Verseny országos döntőjére, a Szakma Sztár Fesztiválra való felkészülést is szolgálja.
         

        Kézműves és artisztikai termékbemutatók, kóstolók, előadások


        A verseny színvonalát gasztronómiai kiállítás, bemutatók, kóstolók emelik, melyek vonzóbbá, színesebbé teszik a nívós szakmai eseményt. Megtekinthetők nemzetközi versenyeken díjazott kézműves és artisztikai termékek. Mind versenyzőként, mind a vendéglátás iránt érdeklődőként sok érdekesség és újdonság várja a látogatókat.