00

        nap


        00

        óra


        00

        perc


        00

        másodperc


         

        Egy igazi gasztroélmény vár Önre április 1-jén Szolnokon az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban

         

        A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara 2023. április 1-jén, 16. alkalommal rendezi meg a Pelikán Kupát, a korábbi évek hagyományai szerint az ABA-NOVÁK AGÓRA Kulturális Központban.

        Az országosan meghirdetésre kerülő versenyre szakács, cukrász, pincér szakmában várjuk a felnőtt és tanuló versenyzőket, illetve csapatokat.

        A verseny rangosságát jelzi az évek óta több ezres látogató közönség, továbbá az országosan és nemzetközileg is elismert szakmai zsűri, akik a pályaműveket értékelik.

        A rendezvény célja, hogy a látogatóközönségnek bemutassa a fentebb említett szakmák magas színvonalú munkáit minél teljesebb és kreatívabb módon, továbbá a kimagasló pályaművek elismerést kapjanak szakmai kiválóságukat értékelve, megbecsülve. A versenyzők inspirációt nyerhetnek mások műveiből, a látogatók pedig megcsodálhatják az alkotásokat.

        A verseny kísérő rendezvényei között gasztronómiai kiállítás, bemutatók és kóstolók lesznek, melyek vonzóbbá, színesebbé teszik ezt a nívós szakmai eseményt. Így a pályaműveken kívül, mind a versenyzőket, mind a vendéglátás iránt érdeklődőket sok érdekesség és újdonság várja.

        Bízunk abban, hogy a rendezvény hozzájárul a szakmák népszerűsítéséhez és fejlődéséhez.

        Sikeres felkészülést és eredményes versenyzést kívánunk!

         

        További információ:
        Hodászy Nelli
        +36 20 234 2971
        pelikankupa@iparkamaraszolnok.hu

        Nevezéssel kapcsolatos információk:

        KATEGÓRIÁK

        • Szakács
        • Szakács-menza menü
        • Cukrász
        • Szakács artisztika
        • Cukrász artisztika
        • Pincér
        • Szakács tanuló
        • Cukrász tanuló
        • Pincér tanuló
        NEVEZÉS

        A versenyre online vagy a jelentkezési lap kitöltésével lehet jelentkezni, melyet szíveskedjenek visszaküldeni a következő elérhetőségek valamelyikén:

        • E-mail: pelikankupa@iparkamaraszolnok.hu
        • Cím: Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara, 5000 Szolnok, Verseghy park 8.

        Jelentkezési határidő: 2023. március 20.

        NEVEZÉSI DÍJ

        • Felnőtt kategóriákban versenyzőként 8.000 Ft/fő/termék
        • Diákok részére versenyzőként 6.000 Ft/fő/termék

        A nevezési díj tartalmazza az ÁFA-t és a versenyzők teljes (reggeli, ebéd) ellátását, melyet a csapatban indulóknak személyenként külön kell megfizetni.

        A nevezési díjat KIZÁRÓLAG előre utalással lehet rendezni, melyet a következő bankszámlaszámon tehetnek meg: OTP Bank Nyrt. 11745004-20134969. A nevezési díjakról minden esetben, a jelentkezési lapon megadott számlázási címre, számlát állítunk ki (nem elektronikus számla).

        HELYSZÍN

        Aba-Novák Agóra Kulturális Központ
        5000 Szolnok, Hild J. tér 1.

        A Pelikán Kupa minden érdeklődő, látogató számára ingyenesen tekinthető meg.

        TECHNIKAI INFORMÁCIÓK

        • A versenyzők reggel 6:00 órától tudnak regisztrálni és tájékozódni a verseny helyszínén, az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban, Szolnok Hild J. tér 1. szám alatt.
        • Be- és kipakolás a főbejáratnál, 6:00 órától. A rakodás idejére a Pelikán Szálló parkolója felől gépkocsival fel lehet hajtani a térre az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ elé.
        • Parkolás: A versenyhelyszín 100 m-es körzetében 3 nagy parkoló található, melyek szombaton ingyenesek.
        • A nevezési díj a versenyző reggeli (csomag) és ebéd (Dreher Étterem, Szolnok, Baross út 7., ~ 250 m gyalogosan) ellátását is tartalmazza.
        • A nevezési lapon kérjük jelezni további menü igényüket, mely 2.100.-Ft, szintén a Dreher Étteremben. A plusz menü árát az étteremben kell megfizetni.
        • Az előzetesen elutalt nevezési díjakról kiállított végszámlát a nevezési lapon megadott e-mail címre továbbítjuk.
        • Minden kategóriára vonatkozóan kérjük, hogy elosztóról, hosszabbítóról (min. 10 m) a versenyző gondoskodjon!
        • A versenymunkák kódszámát (melyet a regisztrációkor osztunk ki) látható helyen szíveskedjenek elhelyezni az asztalon.
        • A versenymunkák melletti dekorációról, a termékek megnevezésének kiírásáról a versenyzők maguk gondoskodnak. A versenyző, az iskola, a szponzorok vagy támogatók megjelenítését a zsűrizést követően lehet kitenni a munkák mellé.
        • Az asztalokat a szervező biztosítja kasírozva (kivéve a pincér versenyzőknél)! Cukrász kategóriákban a kóstoltató tányért és evőeszközt, továbbá pincér kategóriában a díszasztal és a sajtkoktél készítési feladatrésznél a kellékeket, hozzávalókat a versenyzők hozzák.
        • Amennyiben a kategóriánként megadott asztalméretektől eltérő méretű asztalra van szükségük, szíveskedjenek jelezni.
        • A versenymunkák értékelése nemzetközi elbírálással történik bronz-, ezüst-, aranyérmek és oklevelek odaítélésével, illetve kategóriánként egy abszolút győztes kerül kihirdetésre.
        • A zsűrizés végeztével lehetőséget teremtünk a zsűritagokkal történő beszélgetésre.
        • Más versenyen bemutatott, díjnyertes terméket változtatás nélkül versenymunkaként nem fogadunk be! Kérésre bemutató jelleggel kiállítható.
        • Kérjük, hogy a díjátadón ünnepi megjelenéssel, cukrász/szakács kabátban, sötét nadrágban/szoknyában tiszteljék meg a szakmákat.

        • Kollégiumi szállás igényelhető (a versenyzők önállóan intézik):
          Szolnoki Szakképzési Centrum Sipos Orbán Szakképző Iskola és Kollégium
          5000 Szolnok, Gyermekváros út 1.
          Ára: 4000 Ft/fő.
          Kapcsolattartó: Agócs Melinda - (56) 522-013
        PROGRAM

        • 6.00 - Regisztráció
        • 8.30 - Szakmai totó a pincér tanulók részére
        • 9.00 - Szakmai megnyitó, verseny, zsűrizés kezdete
        • 9.00 – 11.00 - Versenymunkák értékelése
        • 10.00 - A sajtok fajtái és jelentősége a gasztronómiában
          Előadó: Hegedűs Imre kézműves sajtmester
        • 11.00 - Ünnepélyes megnyitó
        • 14.00 - Élménybeszámoló a Fagylalt Európa Bajnokságról
          Beszélgetés a bronzérmes magyar csapattal: Somogyi Renátával, Füredi Krisztiánnal és Gácsi Zoltánnal
        • 16.00 - Eredményhirdetés

        Versenyfeladatok:

        SZAKÁCS

        Asztalméret: 80 cm X 120 cm

        4 különböző fingerfood (vendégváró falatkák)

        • 2 hidegen elképzelt hidegen tálalt
        • 2 melegen elképzelt hidegen tálalt
        • mellé szósz-mártás kínálható
        • mindegyikből 6 darab
        • 1 darab display tányérra kitálalva kóstolás céljából, amely minden termékből tartalmaz
        • megengedett súly: 15-20 gramm/db

        5 fogásos alkalmi menü 1 személyre kitálalva

        SZAKÁCS – MENZA-MENÜ

        Asztalméret: 80 cm X 80 cm

        • Háromfogásos menü, amely közétkeztetésben is megvalósítható (meleg és hideg fogások egyaránt szerepelhetnek).
        • A menü lehet vegetáriánus vagy vegán.
        CUKRÁSZ

        Asztalméret: 80 cm X 120 cm

        • 1 db alkalmi dísztorta bemutatása
        • 1 szelet belőle kivágva

        ÉS

        • 3 db különböző tányérdesszert (hidegen vagy melegen elkészítve, hidegen bemutatva) 1 személy részére
        • egyenként bemutatva

        VAGY

        • 8 személyes dísztál
        • 5 különböző aprósüteménnyel (petit fours, praliné, stb.) bemutatva
        • 25 gramm/db
        • 1 darab display tányérra kitálalva kóstolás céljából, amely minden termékből tartalmaz
        SZAKÁCS ARTISZTIKA

        Asztalméret: 80 cm X 80 cm

        Hidegkonyhai dekoratív díszmunka, amely csak élelmiszer alapanyagokból készülhet (zöldség, gyümölcs, jég, tészta, margarin, sajt, stb.).

        CUKRÁSZ ARTISZTIKA

        Asztalméret: 80 cm X 80 cm

        Dekoratív művészeti alkotás, amely csak fogyasztásra alkalmas élelmiszerekből készült (kakaó, marcipán, tragant, csokoládé, karamell, grillázs, stb.) munkák lehetnek.

        PINCÉR

        LÁSD Pincér tanuló

        SZAKÁCS TANULÓ

        Asztalméret: 80 cm X 120 cm

        4 különböző fingerfood (vendégváró falatkák)

        • 2 hidegen elképzelt hidegen tálalt
        • 2 melegen elképzelt hidegen tálalt
        • mellé szósz-mártás kínálható
        • mindegyikből 6 darab
        • 1 darab display tányérra kitálalva kóstolás céljából, amely minden termékből tartalmaz
        • megengedett súly: 15-20 gramm/db

        4 fogásos napi menü 1 személyre tálalva.

        CUKRÁSZ TANULÓ

        Asztalméret: 80 cm X 120 cm

        1 alkalmi díszmunka (akár artisztikai alkotás is lehet)

        ÉS

        3 fajta „mini” termék készítése

        • 2 fajta, 5-5 db „mini” termék készítése
        • 1 fajta, 5 db hagyományőrző magyar napi termék bemutatása. (pl. Dobos, Pozsonyi, Rákóczi, stb.)
        Ezen termék elkészítéséhez a hazai alapanyagok felhasználását kérjük előtérbe helyezni, felhasználva a regionális sajátosságokat (gyümölcs, méz, olajos magvak stb.).

        A termékek súlya 30-50 gramm/db.

        Mindhárom termékből 1-1 darabot 1 display tányérra kóstolás céljából kérünk kitálalni a zsűrinek.

        PINCÉR TANULÓ

        A terítéshez használt kellékeket és asztalt a versenyző hozza magával!!!

        A zsűrizés a Schnitta Egyesület: Új Schnitta című könyvében megfogalmazott felszolgálási szabályok és állásfoglalások figyelembe vételével történik.

        Négy személyes alkalmi díszasztal megterítése egy meghatározott alkalomra, az ehhez kapcsolódó ötfogásos menü- és italajánlás szakszerű bemutatása négyoldalas menükártyán, bemutató asztal készítése.

        Az alkalmak megválasztásakor az alábbi szempontokat vegye figyelembe (hasonlóan a Pincér-vendégtéri szakember vizsgatevékenységéhez):

        • régiójára jellemző gasztronómiai adottságok kerüljenek meghatározásra,
        • a régió meghatározott rendezvényei szerepeljenek,
        • kerüljön sor a szokások és hagyományok bemutatására,
        • a régió meghatározó alapanyagai is épüljenek be az ételsorba.
        • A menükártyán szereplő dátum a tervezett esemény valós dátuma legyen, tehát ne a verseny időpontját és helyszínét tüntessék fel.

          8.30-tól szakmai totó kitöltése (20 kérdés, max. 20 pont). Időtartama 20 perc. Kitöltése kötelező, az értékelésbe beszámít.

          Tartalma: általános intelligencia, borok, trend, szakmai ismeretek.

          A vendég asztalánál végzett különleges éttermi munka (élőmunka):

          Sajtkoktél készítése

          Feladat leírása:

          • A feladatot egy fő végzi.
          • Versenyző a saját maga által kitalált, egyedi recept alapján készíti a sajtkoktélt.
            Legalább három féle sajt jelenjen meg a készítményben, lehetőség szerint kézműves termék.
            A koktél készítéséhez szükséges mártásokat, önteteket a versenyzők magukkal hozhatják.
            Az előkészítéshez, elkészítéshez szükséges eszközökről, beleértve a poharat is (pl. Y pohár), valamint a koktél egyéb összetevőiről, díszítőelemeiről a versenyző gondoskodik.
          • A versenyzőnek 2 adag sajtkoktélt kell elkészíteni, hét perc alatt.
            A versenyző az elkészítés során mutassa be a zsűrinek a felhasznált sajtok főbb tulajdonságait, jellemzőit, valamint ismertesse a koktélkészítés folyamatát.
          • Az előkészítő helyiségben a versenyzőnek 10 perc áll rendelkezésére az összetevők előkészítésére, darabolásra, tálcára rakására.

          Az értékelés technikai és kóstolási pontozólap alapján történik. Az értékelőlapokat a "PONTOZÓLAPOK" fül alatt lehet letölteni.

          Az élőmunka a szakmai megnyitót követően folyamatosan zajlik.

          A munka közönség előtt zajlik!

        Regisztráció

        Gasztronómia felsőfokon


        A Pelikán Kupa 2006-ban került először megrendezésre Erdős Hanna világ- és olimpiai bajnok, mestercukrász és társai által, mely később Pálszabó Mihály mesterszakács összefogásában folytatódott. 2022. április 9-én 15. alkalommal rendezi meg kamaránk a gasztronómiai körökben is csemegének számító eseményt.
         

        Olimpia és világbajnok mesterszakácsok, mestercukrászok


        A szakmai zsűri tagjai világ- és olimpiai bajnok, nemzetközileg elismert, illetve mester szakemberekből áll, akik folyamatosan figyelemmel kísérik a részt vevők munkáját (kivitelezés, megjelenítés, összhang), majd az értékelést követően tanácsokkal látják el a versenyzőket.
         

        Az ország legjobb szakács, cukrász, pincér tanulóinak megmérettetése


        A megmérettetés összhangban van a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési politikájával, hozzájárul a szakmák népszerűsítéséhez és fejlődéséhez, és a Szakma Kiváló Tanulója Verseny országos döntőjére, a Szakma Sztár Fesztiválra való felkészülést is szolgálja.
         

        Kézműves és artisztikai termékbemutatók, kóstolók, előadások


        A verseny színvonalát gasztronómiai kiállítás, bemutatók, kóstolók emelik, melyek vonzóbbá, színesebbé teszik a nívós szakmai eseményt. Megtekinthetők nemzetközi versenyeken díjazott kézműves és artisztikai termékek. Mind versenyzőként, mind a vendéglátás iránt érdeklődőként sok érdekesség és újdonság várja a látogatókat.