
nap
óra
perc
másodperc
Egy igazi gasztroélmény vár Önre április 1-jén Szolnokon az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban
A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara 2023. április 1-jén, 16. alkalommal rendezi meg a Pelikán Kupát, a korábbi évek hagyományai szerint az ABA-NOVÁK AGÓRA Kulturális Központban.
Az országosan meghirdetésre kerülő versenyre szakács, cukrász, pincér szakmában várjuk a felnőtt és tanuló versenyzőket, illetve csapatokat.
A verseny rangosságát jelzi az évek óta több ezres látogató közönség, továbbá az országosan és nemzetközileg is elismert szakmai zsűri, akik a pályaműveket értékelik.
A rendezvény célja, hogy a látogatóközönségnek bemutassa a fentebb említett szakmák magas színvonalú munkáit minél teljesebb és kreatívabb módon, továbbá a kimagasló pályaművek elismerést kapjanak szakmai kiválóságukat értékelve, megbecsülve. A versenyzők inspirációt nyerhetnek mások műveiből, a látogatók pedig megcsodálhatják az alkotásokat.
A verseny kísérő rendezvényei között gasztronómiai kiállítás, bemutatók és kóstolók lesznek, melyek vonzóbbá, színesebbé teszik ezt a nívós szakmai eseményt. Így a pályaműveken kívül, mind a versenyzőket, mind a vendéglátás iránt érdeklődőket sok érdekesség és újdonság várja.
Bízunk abban, hogy a rendezvény hozzájárul a szakmák népszerűsítéséhez és fejlődéséhez.
Sikeres felkészülést és eredményes versenyzést kívánunk!
További információ:
Hodászy Nelli
+36 20 234 2971
pelikankupa@iparkamaraszolnok.hu
Nevezéssel kapcsolatos információk:
- Szakács
- Szakács-menza menü
- Cukrász
- Szakács artisztika
- Cukrász artisztika
- Pincér
- Szakács tanuló
- Cukrász tanuló
- Pincér tanuló
A versenyre online vagy a jelentkezési lap kitöltésével lehet jelentkezni, melyet szíveskedjenek visszaküldeni a következő elérhetőségek valamelyikén:
- E-mail: pelikankupa@iparkamaraszolnok.hu
- Cím: Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara, 5000 Szolnok, Verseghy park 8.
Jelentkezési határidő: 2023. március 20.
- Felnőtt kategóriákban versenyzőként 8.000 Ft/fő/termék
- Diákok részére versenyzőként 6.000 Ft/fő/termék
A nevezési díj tartalmazza az ÁFA-t és a versenyzők teljes (reggeli, ebéd) ellátását, melyet a csapatban indulóknak személyenként külön kell megfizetni.
A nevezési díjat KIZÁRÓLAG előre utalással lehet rendezni, melyet a következő bankszámlaszámon tehetnek meg: OTP Bank Nyrt. 11745004-20134969. A nevezési díjakról minden esetben, a jelentkezési lapon megadott számlázási címre, számlát állítunk ki (nem elektronikus számla).
Aba-Novák Agóra Kulturális Központ
5000 Szolnok, Hild J. tér 1.
A Pelikán Kupa minden érdeklődő, látogató számára ingyenesen tekinthető meg.
- A versenyzők reggel 6:00 órától tudnak regisztrálni és tájékozódni a verseny helyszínén, az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban, Szolnok Hild J. tér 1. szám alatt.
- Be- és kipakolás a főbejáratnál, 6:00 órától. A rakodás idejére a Pelikán Szálló parkolója felől gépkocsival fel lehet hajtani a térre az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ elé.
- Parkolás: A versenyhelyszín 100 m-es körzetében 3 nagy parkoló található, melyek szombaton ingyenesek.
- A nevezési díj a versenyző reggeli (csomag) és ebéd (Dreher Étterem, Szolnok, Baross út 7., ~ 250 m gyalogosan) ellátását is tartalmazza.
- A nevezési lapon kérjük jelezni további menü igényüket, mely 2.100.-Ft, szintén a Dreher Étteremben. A plusz menü árát az étteremben kell megfizetni.
- Az előzetesen elutalt nevezési díjakról kiállított végszámlát a nevezési lapon megadott e-mail címre továbbítjuk.
- Minden kategóriára vonatkozóan kérjük, hogy elosztóról, hosszabbítóról (min. 10 m) a versenyző gondoskodjon!
- A versenymunkák kódszámát (melyet a regisztrációkor osztunk ki) látható helyen szíveskedjenek elhelyezni az asztalon.
- A versenymunkák melletti dekorációról, a termékek megnevezésének kiírásáról a versenyzők maguk gondoskodnak. A versenyző, az iskola, a szponzorok vagy támogatók megjelenítését a zsűrizést követően lehet kitenni a munkák mellé.
- Az asztalokat a szervező biztosítja kasírozva (kivéve a pincér versenyzőknél)! Cukrász kategóriákban a kóstoltató tányért és evőeszközt, továbbá pincér kategóriában a díszasztal és a sajtkoktél készítési feladatrésznél a kellékeket, hozzávalókat a versenyzők hozzák.
- Amennyiben a kategóriánként megadott asztalméretektől eltérő méretű asztalra van szükségük, szíveskedjenek jelezni.
- A versenymunkák értékelése nemzetközi elbírálással történik bronz-, ezüst-, aranyérmek és oklevelek odaítélésével, illetve kategóriánként egy abszolút győztes kerül kihirdetésre.
- A zsűrizés végeztével lehetőséget teremtünk a zsűritagokkal történő beszélgetésre.
- Más versenyen bemutatott, díjnyertes terméket változtatás nélkül versenymunkaként nem fogadunk be! Kérésre bemutató jelleggel kiállítható.
- Kérjük, hogy a díjátadón ünnepi megjelenéssel, cukrász/szakács kabátban, sötét nadrágban/szoknyában tiszteljék meg a szakmákat.
- Kollégiumi szállás igényelhető (a versenyzők önállóan intézik):
Szolnoki Szakképzési Centrum Sipos Orbán Szakképző Iskola és Kollégium
5000 Szolnok, Gyermekváros út 1.
Ára: 4000 Ft/fő.
Kapcsolattartó: Agócs Melinda - (56) 522-013
- 6.00 - Regisztráció
- 8.30 - Szakmai totó a pincér tanulók részére
- 9.00 - Szakmai megnyitó, verseny, zsűrizés kezdete
- 9.00 – 11.00 - Versenymunkák értékelése
- 10.00 - A sajtok fajtái és jelentősége a gasztronómiában
Előadó: Hegedűs Imre kézműves sajtmester - 11.00 - Ünnepélyes megnyitó
- 14.00 - Élménybeszámoló a Fagylalt Európa Bajnokságról
Beszélgetés a bronzérmes magyar csapattal: Somogyi Renátával, Füredi Krisztiánnal és Gácsi Zoltánnal - 16.00 - Eredményhirdetés
Versenyfeladatok:
Asztalméret: 80 cm X 120 cm
4 különböző fingerfood (vendégváró falatkák)
- 2 hidegen elképzelt hidegen tálalt
- 2 melegen elképzelt hidegen tálalt
- mellé szósz-mártás kínálható
- mindegyikből 6 darab
- 1 darab display tányérra kitálalva kóstolás céljából, amely minden termékből tartalmaz
- megengedett súly: 15-20 gramm/db
5 fogásos alkalmi menü 1 személyre kitálalva
Asztalméret: 80 cm X 80 cm
- Háromfogásos menü, amely közétkeztetésben is megvalósítható (meleg és hideg fogások egyaránt szerepelhetnek).
- A menü lehet vegetáriánus vagy vegán.
Asztalméret: 80 cm X 120 cm
- 1 db alkalmi dísztorta bemutatása
- 1 szelet belőle kivágva
ÉS
- 3 db különböző tányérdesszert (hidegen vagy melegen elkészítve, hidegen bemutatva) 1 személy részére
- egyenként bemutatva
VAGY
- 8 személyes dísztál
- 5 különböző aprósüteménnyel (petit fours, praliné, stb.) bemutatva
- 25 gramm/db
- 1 darab display tányérra kitálalva kóstolás céljából, amely minden termékből tartalmaz
Asztalméret: 80 cm X 80 cm
Hidegkonyhai dekoratív díszmunka, amely csak élelmiszer alapanyagokból készülhet (zöldség, gyümölcs, jég, tészta, margarin, sajt, stb.).
Asztalméret: 80 cm X 80 cm
Dekoratív művészeti alkotás, amely csak fogyasztásra alkalmas élelmiszerekből készült (kakaó, marcipán, tragant, csokoládé, karamell, grillázs, stb.) munkák lehetnek.
LÁSD Pincér tanuló
Asztalméret: 80 cm X 120 cm
4 különböző fingerfood (vendégváró falatkák)
- 2 hidegen elképzelt hidegen tálalt
- 2 melegen elképzelt hidegen tálalt
- mellé szósz-mártás kínálható
- mindegyikből 6 darab
- 1 darab display tányérra kitálalva kóstolás céljából, amely minden termékből tartalmaz
- megengedett súly: 15-20 gramm/db
4 fogásos napi menü 1 személyre tálalva.
Asztalméret: 80 cm X 120 cm
1 alkalmi díszmunka (akár artisztikai alkotás is lehet)
ÉS
3 fajta „mini” termék készítése
- 2 fajta, 5-5 db „mini” termék készítése
- 1 fajta, 5 db hagyományőrző magyar napi termék bemutatása. (pl. Dobos, Pozsonyi, Rákóczi, stb.)
A termékek súlya 30-50 gramm/db.
Mindhárom termékből 1-1 darabot 1 display tányérra kóstolás céljából kérünk kitálalni a zsűrinek.
A terítéshez használt kellékeket és asztalt a versenyző hozza magával!!!
A zsűrizés a Schnitta Egyesület: Új Schnitta című könyvében megfogalmazott felszolgálási szabályok és állásfoglalások figyelembe vételével történik.
Négy személyes alkalmi díszasztal megterítése egy meghatározott alkalomra, az ehhez kapcsolódó ötfogásos menü- és italajánlás szakszerű bemutatása négyoldalas menükártyán, bemutató asztal készítése.
Az alkalmak megválasztásakor az alábbi szempontokat vegye figyelembe (hasonlóan a Pincér-vendégtéri szakember vizsgatevékenységéhez):
- régiójára jellemző gasztronómiai adottságok kerüljenek meghatározásra,
- a régió meghatározott rendezvényei szerepeljenek,
- kerüljön sor a szokások és hagyományok bemutatására,
- a régió meghatározó alapanyagai is épüljenek be az ételsorba.
- A feladatot egy fő végzi.
- Versenyző a saját maga által kitalált, egyedi recept alapján készíti a sajtkoktélt.
Legalább három féle sajt jelenjen meg a készítményben, lehetőség szerint kézműves termék.
A koktél készítéséhez szükséges mártásokat, önteteket a versenyzők magukkal hozhatják.
Az előkészítéshez, elkészítéshez szükséges eszközökről, beleértve a poharat is (pl. Y pohár), valamint a koktél egyéb összetevőiről, díszítőelemeiről a versenyző gondoskodik. - A versenyzőnek 2 adag sajtkoktélt kell elkészíteni, hét perc alatt.
A versenyző az elkészítés során mutassa be a zsűrinek a felhasznált sajtok főbb tulajdonságait, jellemzőit, valamint ismertesse a koktélkészítés folyamatát. - Az előkészítő helyiségben a versenyzőnek 10 perc áll rendelkezésére az összetevők előkészítésére, darabolásra, tálcára rakására.
A menükártyán szereplő dátum a tervezett esemény valós dátuma legyen, tehát ne a verseny időpontját és helyszínét tüntessék fel.
8.30-tól szakmai totó kitöltése (20 kérdés, max. 20 pont). Időtartama 20 perc. Kitöltése kötelező, az értékelésbe beszámít.
Tartalma: általános intelligencia, borok, trend, szakmai ismeretek.
A vendég asztalánál végzett különleges éttermi munka (élőmunka):
Sajtkoktél készítése
Feladat leírása:
Az értékelés technikai és kóstolási pontozólap alapján történik. Az értékelőlapokat a "PONTOZÓLAPOK" fül alatt lehet letölteni.
Az élőmunka a szakmai megnyitót követően folyamatosan zajlik.
A munka közönség előtt zajlik!
Regisztráció

Gasztronómia felsőfokon
A Pelikán Kupa 2006-ban került először megrendezésre Erdős Hanna világ- és olimpiai bajnok, mestercukrász és társai által, mely később Pálszabó Mihály mesterszakács összefogásában folytatódott. 2022. április 9-én 15. alkalommal rendezi meg kamaránk a gasztronómiai körökben is csemegének számító eseményt.
Olimpia és világbajnok mesterszakácsok, mestercukrászok
A szakmai zsűri tagjai világ- és olimpiai bajnok, nemzetközileg elismert, illetve mester szakemberekből áll, akik folyamatosan figyelemmel kísérik a részt vevők munkáját (kivitelezés, megjelenítés, összhang), majd az értékelést követően tanácsokkal látják el a versenyzőket.


Az ország legjobb szakács, cukrász, pincér tanulóinak megmérettetése
A megmérettetés összhangban van a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési politikájával, hozzájárul a szakmák népszerűsítéséhez és fejlődéséhez, és a Szakma Kiváló Tanulója Verseny országos döntőjére, a Szakma Sztár Fesztiválra való felkészülést is szolgálja.
Kézműves és artisztikai termékbemutatók, kóstolók, előadások
A verseny színvonalát gasztronómiai kiállítás, bemutatók, kóstolók emelik, melyek vonzóbbá, színesebbé teszik a nívós szakmai eseményt. Megtekinthetők nemzetközi versenyeken díjazott kézműves és artisztikai termékek. Mind versenyzőként, mind a vendéglátás iránt érdeklődőként sok érdekesség és újdonság várja a látogatókat.
