Egy igazi gasztroélmény vár Önre április 12-én Szolnokon az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban

        A Jász-Nagykun Szolnok Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara 2025. április 12-én immár 18. alkalommal rendezi meg a Pelikán Kupát az ABA-NOVÁK AGÓRA Kulturális Központban.

        Az országos szinten meghirdetett versenyre szakács, cukrász, pincér, barista és pék szakmákban várjuk a tanulókat, felnőtteket, amatőr versenyzőket és csapatokat.

        A megmérettetés színvonalát tovább emeli a nemzetközileg is elismert szakmai zsűri, akik a versenyműveket értékelik.

        A rendezvény célja, hogy a szakmák magas szintű és kreatív munkáit bemutassuk a nagyközönségnek, valamint elismerést adjunk a kiemelkedő pályamunkák alkotóinak, hangsúlyozva szakmai kiválóságukat. A versenyzők inspirálódhatnak egymás munkáiból, míg a látogatók különleges alkotásokkal gazdagodhatnak.

        A verseny kísérőrendezvényei – gasztronómiai kiállítások, bemutatók és kóstolók – tovább színesítik az eseményt, még vonzóbbá téve azt mind a versenyzők, mind a vendéglátás iránt érdeklődők számára.

        Reményeink szerint a rendezvény hozzájárul a szakmák népszerűsítéséhez és fejlődéséhez.

        Sikeres felkészülést és eredményes versenyzést kívánunk!

         

         

        További információ:
        Hodászy Nelli
        +36 20 234 2971
        pelikankupa@iparkamaraszolnok.hu

        Nevezéssel kapcsolatos információk:

        KATEGÓRIÁK

        • Szakács
        • Szakács-menza menü
        • Szakács artisztika
        • Szakács tanuló
        • Cukrász
        • Cukrász artisztika
        • Cukrász tanuló
        • Pincér
        • Pincér tanuló
        • Barista
        • Pék
        NEVEZÉS

        A versenyre az oldalon található regisztrációs felület kitöltésével lehet jelentkezni.

        Jelentkezési határidő: 2025. március 31.

        NEVEZÉSI DÍJ

        • Tanulók részére versenyzőnként 6.000 Ft/fő/versenymunka
          (Tanuló: az a tanuló, aki tanulói jogviszonyban; illetve képzésben részt vevő személy, aki felnőttképzési jogviszonyban áll a szakképző intézménnyel.)
        • Felnőtt kategóriákban versenyzőnként 8.000 Ft/fő/versenymunka

        A nevezési díj tartalmazza az ÁFA-t és a versenyzők teljes (reggeli, ebéd) ellátását, melyet a csapatban indulóknak személyenként kell megfizetni. Több kategóriában induló versenyzőnek kategóriánként kell fizetnie a nevezési díjat.

        A nevezési díjat KIZÁRÓLAG előre utalással lehet rendezni, melyet a következő bankszámlaszámon tehetnek meg:

        • Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara
        • OTP Bank Nyrt. 11745004-20134969.

        Az utaláshoz igény esetén díjbekérőt állítunk ki. A nevezési díjakról a rendezvényt követő héten, a jelentkezéskor megadott számlázási címre számlát állítunk ki (nem elektronikus számla) és e-mailben továbbítunk.

        Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a jelentkezéssel és az adataik önkéntes megadásával hozzájárulnak adataik JNSZVKIK általi kezeléséhez, melyet a Kamara a mindenkor hatályos, vonatkozó jogszabályok és saját szabályzatainak figyelembevételével végez. Részvételükkel hozzájárulnak ahhoz, hogy a rendezvényen fényképek, illetve videofelvételek készüljenek.

        HELYSZÍN

        Aba-Novák Agóra Kulturális Központ
        5000 Szolnok, Hild J. tér 1.

        A Pelikán Kupa minden érdeklődő, látogató számára ingyenesen tekinthető meg.

        TECHNIKAI INFORMÁCIÓK

        • A versenyzők reggel 6:00 órától tudnak regisztrálni és tájékozódni a verseny helyszínén, az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban, Szolnok Hild J. tér 1. szám alatt.
        • Be- és kipakolás a főbejáratnál, 6:00 órától. A rakodás idejére a Pelikán Szálló parkolója felől gépkocsival fel lehet hajtani a térre az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ elé.
        • Parkolás: A versenyhelyszín 100 m-es körzetében 3 nagy parkoló található, melyek szombaton ingyenesek.
        • A nevezési díj a versenyző reggeli (csomag) és ebéd (Dreher Étterem, Szolnok, Baross út 7., ~ 250 m gyalogosan) ellátását is tartalmazza.
        • Jelentkezéskor kérjük jelezni további menü igényüket, mely 2.700.-Ft, szintén a Dreher Étteremben. A plusz menü árát az étteremben kell megfizetni, számlát ők állítanak ki. A darabszámot tájékoztató jelleggel gyűjtjük az Étteremnek.
        • Csapatban indulók esetén a csapat maximum 2 főből állhat, a nevezési díjat személyenként kell megfizetni.
        • Az előzetesen elutalt nevezési díjakról kiállított számlát a nevezéskor megadott e-mail címre továbbítjuk.
        • Minden kategóriára vonatkozóan kérjük, hogy elosztóról, hosszabbítóról (min. 10 m) a versenyző gondoskodjon!
        • A versenymunkák kódszámát (melyet a regisztrációkor osztunk ki) látható helyen szíveskedjenek elhelyezni az asztalon.
        • A versenymunkák melletti dekorációról, a termékek megnevezésének kiírásáról a versenyzők maguk gondoskodnak. A versenyző, az iskola, a szponzorok vagy támogatók megjelenítését a zsűrizést követően lehet kitenni a munkák mellé.
        • Az asztalokat kasírozva (kivéve a pincér versenyzőknél), továbbá a barista versenynél a kávé elkészítéséhez a gépet, az őrlőt, a kávét, valamint a minden versenyző számára egységes csészéket a szervező biztosítja!
        • Cukrász kategóriákban a kóstoltató tányért és evőeszközt, továbbá pincér kategóriában a díszasztal terítéséhez a kellékeket, hozzávalókat a versenyzők hozzák!
        • Amennyiben a kategóriánként megadott asztalméretektől eltérő méretű asztalra van szükségük, szíveskedjenek jelezni.
        • A versenymunkák értékelése bronz-, ezüst-, aranyérmek és oklevelek odaítélésével történik, illetve kategóriánként egy abszolút győztes kerül kihirdetésre.
        • A zsűrizés végeztével lehetőséget teremtünk a zsűritagokkal történő beszélgetésre.
        • Más versenyen bemutatott, díjnyertes terméket változtatás nélkül versenymunkaként nem fogadunk be! Kérésre bemutató jelleggel kiállítható.
        • Kérjük, hogy a díjátadón ünnepi megjelenéssel, cukrász/szakács kabátban, sötét nadrágban/szoknyában tiszteljék meg a szakmákat.

        • Kollégiumi szállás igényelhető (a versenyzők önállóan intézik, a számlát terembérletről állítják ki):
          Szolnoki Szakképzési Centrum Sipos Orbán Szakképző Iskola és Kollégium
          5000 Szolnok, Gyermekváros út 1.
          Ára: 5000 Ft/fő.
          Kapcsolattartó: Agócs Melinda - (56) 522-013
        PROGRAM

        • 6.00 - Regisztráció
        • 8.30 - Szakmai totó a pincér tanulók részére
        • 9.00 - Szakmai megnyitó, verseny, zsűrizés kezdete
        • 9.10-től folyamatosan - Versenymunkák értékelése
        • 10.00 - A fűszerek és ami mögötte van
          Előadó: Marosán Zoltán – Manília
        • 11.00 - Ünnepélyes megnyitó
        • 14.00 - Konyhaművészet újragondolva
          Beszélgetés Rácz Jenő Michelin-csillagos séffel
        • 16.00 - Eredményhirdetés

        Versenyfeladatok:

        SZAKÁCS

        Asztalméret: 80 cm X 120 cm

        4 különböző fingerfood (vendégváró falatkák)

        • 2 hidegen elképzelt hidegen tálalt
        • 2 melegen elképzelt hidegen tálalt
        • szósz kínálható mellé
        • mindegyikből 6 darab
        • 1 darab display tányér - mind a négy fajtával
        • megengedett súly: 10-20 gramm/db
        • tálalása: lehet porcelánra, pohárba, csészébe, kanálra stb. – a lényege, hogy egy mozdulattal, egy kézzel minden további evőeszköz használata nélkül fogyasztható legyen!

        5 fogásos alkalmi menü 1 személyre kitálalva

        SZAKÁCS – MENZA-MENÜ

        Asztalméret: 80 cm X 80 cm

        • Háromfogásos menü, amely közétkeztetésben is megvalósítható (meleg és hideg fogások egyaránt szerepelhetnek).
        • Az elkészítésnél vegyék figyelembe és alkalmazzák az aktuális trendeket, a korszerű és hagyományos technológiákat, a helyi alapanyagokat, törekedjenek az egészséges táplálkozás népszerűsítésére.
        • A menü lehet vegetáriánus vagy vegán.
        SZAKÁCS ARTISZTIKA

        Asztalméret: 80 cm X 80 cm

        Hidegkonyhai dekoratív artisztikai díszmunka, amely csak fogyasztásra alkalmas anyagokból (margarin, keményzsír, só, zöldségek, jég, gyümölcsök, stb.) készülhet. Otthonról hozott kivitelezésben és szabadon választott témakörben!

        Előzően már más versenyen vagy helyen bemutatott munkát a zsűri nem tud értékelni!

        SZAKÁCS TANULÓ

        Asztalméret: 80 cm X 120 cm

        4 különböző fingerfood (vendégváró falatkák)

        • 2 hidegen elképzelt hidegen tálalt
        • 2 melegen elképzelt hidegen tálalt
        • szósz kínálható mellé
        • mindegyikből 6 darab
        • 1 darab display tányér – mind a négy fajtával
        • megengedett súly: 10-20 gramm/db
        • Az elkészítésnél vegyék figyelembe és alkalmazzák az aktuális trendeket, a korszerű és hagyományos technológiákat, a helyi alapanyagokat.
        • tálalása: lehet porcelánra, pohárba, csészébe, kanálra stb. – a lényege, hogy egy mozdulattal, egy kézzel minden további evőeszköz használata nélkül fogyasztható legyen!

        4 fogásos napi menü 1 személyre tálalva.

        CUKRÁSZ

        Asztalméret: 80 cm X 120 cm

        • 1 db alkalmi dísztorta bemutatása
        • 1 szelet belőle kivágva

        ÉS

        • 3 db különböző tányérdesszert (hidegen vagy melegen elkészítve, hidegen bemutatva) 1 személy részére
        • egyenként bemutatva

        VAGY

        • 8 személyes dísztál
        • 5 különböző aprósüteménnyel (petit fours, praliné, stb.) bemutatva
        • 25 gramm/db
        • 1 darab display tányérra kitálalva kóstolás céljából, amely minden termékből tartalmaz
        CUKRÁSZ ARTISZTIKA

        Asztalméret: 80 cm X 80 cm

        Dekoratív térbeli, művészeti alkotás, amely csak fogyasztásra alkalmas élelmiszerekből készült (kakaó, marcipán, tragant, csokoládé, karamell, grillázs, stb.) munkák lehetnek. Tartóelemek, vázak vagy merevítők használata megengedett, ha ezek elengedhetetlenek a kivitelezéshez – például egy figura speciális mozdulatának megjelenítésekor, vagy ha a kompozíció egy olyan vékony elemét kell megtartani, amely önmagában nem lenne stabil.

        CUKRÁSZ TANULÓ

        Asztalméret: 80 cm X 120 cm

        1 alkalmi díszmunka (akár artisztikai alkotás is lehet)

        ÉS

        3 fajta „mini” termék készítése

        • 2 fajta, 5-5 db „mini” termék készítése
        • 1 fajta, 5 db hagyományőrző magyar napi termék bemutatása, figyelembe véve az új trendeket és technológiákat (pl. Dobos, Pozsonyi, Rákóczi, stb.)
        • A termékek súlya 30-50 gramm/db.
        • Ezen termék elkészítéséhez a hazai alapanyagok felhasználását kérjük előtérbe helyezni, felhasználva a regionális sajátosságokat (gyümölcs, méz, olajos magvak stb.).
        • Mindhárom termékből 1-1 darabot 1 display tányérra kóstolás céljából kérünk kitálalni a zsűrinek.
        PINCÉR

        LÁSD Pincér tanuló

        PINCÉR TANULÓ

        A terítéshez használt kellékeket és asztalt a versenyző hozza magával!

        A zsűrizés a Schnitta Egyesület: Új Schnitta című könyvében megfogalmazott felszolgálási szabályok és állásfoglalások figyelembevételével történik.

        Négyszemélyes alkalmi díszasztal megterítése egy meghatározott alkalomra, az ehhez kapcsolódó ötfogásos menü- és italajánlás szakszerű bemutatása négyoldalas menükártyán, bemutató asztal készítése.

        Az alkalmak megválasztásakor az alábbi szempontokat vegye figyelembe (hasonlóan a Pincér-vendégtéri szakember vizsgatevékenységéhez):

        • régiójára jellemző gasztronómiai adottságok kerüljenek meghatározásra,
        • a régió meghatározott rendezvényei szerepeljenek,
        • kerüljön sor a szokások és hagyományok bemutatására,
        • a régió meghatározó alapanyagai is épüljenek be az ételsorba.

        A menükártyán szereplő dátum a tervezett esemény valós dátuma legyen, tehát ne a verseny időpontját és helyszínét tüntessék fel.

        8.30-tól szakmai totó kitöltése (20 kérdés, maximálisan 20 pont érhető el).
        Időtartama: 20 perc.
        Kitöltése kötelező, az értékelésbe beszámít.
        Tartalma: általános intelligencia, borok, trend, szakmai ismeretek.

        A vendég asztalánál végzett különleges éttermi munka (élőmunka): Barista munka
        Feladat: két darab egyforma espresso készítése.
        A feladatot egy fő végzi.

        Az élőmunka a szakmai megnyitót követően folyamatosan zajlik.

        A munka közönség előtt zajlik!

        BARISTA

        Maximum 12 fő részvételével jelentkezési sorrend alapján.

        1. Feladat: kettő darab egyforma espresso készítése.
        2. Feladat: kettő darab egyforma cappuccino készítése.
        3. Feladat: kettő darab egyforma alkoholtartalmú koktél készítése, kötelező összetevő a kávé. (Ehhez a poharat és a kávén kívüli alapanyagot a versenyző hozza, hogy teljesen egyéni ízlés lehessen!)

        A kávé elkészítéséhez a Pasco Kávé biztosítja a gépet, az őrlőt, a kávét, valamint a minden versenyző számára egységes csészéket.

        A munka a szakmai megnyitót követően folyamatosan zajlik.

        PÉK TANULÓ (hozott termékek)

        • 5 db fehér kenyér elkészítése kovászos gyártási technológiával, különböző formában, illetve vágási, díszítési móddal
        • leveles tésztából készült termékek elkészítése, legalább 2 fajta (fajtánként 10-10 darab)
        • díszmunka elkészítése, melynek témája a TUDÁS (30*30*30 cm)
        Zsűrizés szempontjai

        • Minőségi követelmények:
        • Érzékszervi jellemzők:
          • Alak – a terméktípusra jellemző, szabályos, arányos, ne legyen torz alakú.
          • Héj – a terméktípusra jellemző színű, fényű, sima vagy cserepes, esetleg szórt és/vagy vágott; ne legyen végigrepedt, kormos, szennyezett, égett, ázott, átnedvesedett vagy feltűnően sérült.
          • Bélzet – a termék átsült, a héjtól nem elváló, a felhasznált liszt jellegének megfelelően egyenletes színű, egyöntetű állományú, rugalmas, csomómentes, ne legyen szalonnás, ragacsos, ne legyen morzsálódó, széteső, ne tartalmazzon idegen anyagokat, csomókat és ne legyen mikroorganizmusok által károsított.
          • Íz és szag – a terméktípusra jellemző aromájú, ne legyen idegen ízű vagy szagú.
        • Minőségi kritériumok:
          • Célnak, témának való megfelelés,
          • arányosság – alak, térfogat,
          • alkalmazott anyagok harmóniája,
          • díszítés mértéke (túldíszítettség hátrányos),
          • esztétikai érték: forma.

        A díszmunka megítélése:

        A díszmunka legfőbb értéke az alkalmazott technikai színvonal.

        Regisztráció

        Gasztronómia felsőfokon


        A Pelikán Kupa 2006-ban került először megrendezésre Erdős Hanna világ- és olimpiai bajnok, mestercukrász és társai által, mely később Pálszabó Mihály mesterszakács összefogásában folytatódott.
         

        Olimpia és világbajnok mesterszakácsok, mestercukrászok


        A szakmai zsűri tagjai világ- és olimpiai bajnok, nemzetközileg elismert, illetve mester szakemberekből áll, akik folyamatosan figyelemmel kísérik a részt vevők munkáját (kivitelezés, megjelenítés, összhang), majd az értékelést követően tanácsokkal látják el a versenyzőket.
         

        Az ország legjobb szakács, cukrász, pincér tanulóinak megmérettetése


        A megmérettetés összhangban van a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési politikájával, hozzájárul a szakmák népszerűsítéséhez és fejlődéséhez, és a Szakma Kiváló Tanulója Verseny országos döntőjére, a Szakma Sztár Fesztiválra való felkészülést is szolgálja.
         

        Kézműves és artisztikai termékbemutatók, kóstolók, előadások


        A verseny színvonalát gasztronómiai kiállítás, bemutatók, kóstolók emelik, melyek vonzóbbá, színesebbé teszik a nívós szakmai eseményt. Megtekinthetők nemzetközi versenyeken díjazott kézműves és artisztikai termékek. Mind versenyzőként, mind a vendéglátás iránt érdeklődőként sok érdekesség és újdonság várja a látogatókat.