Euroskills, Worldskills

    Euroskills

    A EuroSkills versenyek a WorldSkills szakmai versenyek célkitűzéseit követik azzal a különbséggel, hogy az egyéni megmérettetés mellett bizonyos szakmák szakmacsoportba rendeződve csapatversenyként is értékelve vannak. Ezeknél a bírálati szempontok között kiemelt jelentőséggel bír – az Európai Unió számára fontos – a csapattagok közötti együttműködés, kooperáció, kreativitás.
    A versenyekért a 2007-ben alakult European Skills Promotion Organization (ESPO) szervezet a felelős. 2011-től WorldSkills Europe néven kommunikált szervezetnek automatikusan tagjaivá váltak az európai WorldSkills tagok, valamint további országok is beléptek.

    A 2010. november 26-án a Magyar Kormány és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara között történt megállapodás és a szakképzésről szóló 2011. évi 187. törvénynek szerint 2011-től a WorldSkills és a EuroSkills versenyekkel kapcsolatos feladatokat a Kamara végzi és képviseli Magyarországot a WorldSkills International szervezetében.

    Hazánk az Országos Szakképzési Tanács javaslata és az oktatási miniszter döntése alapján jelentkezett a WorldSkills International szervezetbe és a kezdetektől tagja a 2007-ben megalakult WorldSkills Europe szervezetének. A két szervezetben 2006. május 10-től 2010 végéig a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet teljes jogú tagként képviselte Magyarországot. A két szervezetben a magyar részvétel a SkillsHungary program keretében valósul meg.
     

    Worldskills

    A szakmák, a szakképzés csúcsát szimbolizáló, korábban a Szakmák Olimpiájaként ismert WorldSkills verseny több mint hatvan éves múltra tekint vissza. A versenyt jelenleg kétévente megszervező WorldSkills International (WSI) egy olyan egyedülálló, nemzetközi tagsággal rendelkező non-profit szervezet, amely küldetése szerint világszerte emelni kívánja a szakismeretek és a szakmai továbbképzés színvonalát. Céljait regionális, országos, és világversenyek rendezésével éri el. Legfontosabb tevékenysége, hogy különböző tagországokban a helyi tagszervezettel együttműködve, kétévente megszervezi a WorldSkills versenyt.
    A szervezetet 1953-ban alapította öt európai ország, melynek jelenleg 67 tagországa van, de elkötelezett a további bővítés irányában. Jövőképe szerint a világ minden részén terjeszteni kívánja a magas színvonalú szakismereteket. Tagjai olyan nemzeti szervezetek, testületek vagy intézmények, amelyek az adott országban felelősek a szakoktatás és szakképzés fejlesztéséért.

    A szervezet munkájáról további részletek a http://skillshungary.hu oldalon magyar nyelven, valamint a www.worldskills.org oldalon angol nyelven olvashatóak.

    Kapcsolat:

    Erdélyi Edina

    pályaorientációs tanácsadó


    (56) 510-615
    +36 20 258 8541