Szakma Sztár Fesztivál, SZKTV, OSZTV

    Szakma Kiváló Tanulója Verseny
    Országos Szakmai Tanulmányi Verseny

     

    A Szakma Kiváló Tanulója Versenyt és az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) szervezi és irányítja.

    A Szakma Kiváló Tanulója Verseny és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny meghirdetése hivatalosan a Magyar Közlöny Hivatalos Értesítőjében és a www.szakmasztar.hu honlapon jelenik meg, amely tartalmazza a versenyek helyét és időpontját.

    OSZTV

    Az OSZTV komplex versenyt az MKIK az érettségihez kötött szakképesítésre felkészítő szakképzésben résztvevő tanulók számára szervezi meg. A verseny az adott szakképesítés szakmai ismereteire, készségeire épül, a versenyfelhívásban közzétett szakmai és vizsgakövetelmények figyelembevételével.

    SZKTV

    Az SZKTV-t az MKIK a szakmai (iskolai rendszerű) képzésben résztvevő tanulók számára szervezi meg. A verseny az adott szakképesítés szakmai ismereteire, készségeire épül, a versenyfelhívásban közzétett szakmai és vizsgakövetelmények alapján.

    A szakmai versenyek fordulói:

    • iskolai válogatók (iskolák által szervezett, ez nem része a versenyszabályzatnak),
    • országos területi előválogatók,
    • országos válogatók,
    • országos döntők.

     

    Az alábbi mellékletek a versennyel kapcsolatos fontosabb információkat tartalmazzák:    Szakma Kiváló Tanulója Verseny (SZKTV)

    A Szakma Kiváló Tanulója Verseny (SZKTV) a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarának gondozásra átadott szakképesítésekben a nappali tagozaton végzős tanulók számára megszervezett megmérettetés. A verseny célja a kiemelten gyakorlatigényes „fizikai” szakmák társadalmi presztízsének és vonzerejének növelése, a szakmunkás pályamodell bemutatása és népszerűsítése.
    A döntőbe való bejutáshoz szükséges egy írásbeli vizsga, melynek lebonyolítását minden évben a helyi kamarák vállalják. Az elődöntőn 60 százalék felett teljesített tanulók mentesülnek a szakmai záróvizsga írásbeli feladatának megírása alól. Annak a tanulónak, aki a döntőben teljesíti a szakmai vizsgakövetelményekben előírt gyakorlati és szóbeli vizsgarészek legalább 60 százalékát, ezen vizsgarészekből nem kell záróvizsgát tennie. Az a versenyző, aki minden feladatrészt 60 százalék felett teljesített, mentesül a teljes szakmai vizsga alól. A vizsga alóli, vizsgarészek alóli mentességégről és a versenyző által elért eredményről a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara igazolás megküldésével értesíti az adott versenyző iskoláját. A szakképesítő bizonyítványt az igazolás alapján a tanuló iskolája mellett működő szakmai vizsgabizottság adja ki.

    Országos Szakmai Tanulmányi Verseny (OSZTV)

    A versenyek célkitűzése a gyakorlatigényes, „fizikai” szakmák – beleértve  a ráépülő, magasabban kvalifikált szakmákat is − társadalmi presztízsének és vonzerejének növelése a szakmatanulás népszerűsítése révén, „A jó szakma felér egy diplomával” szlogen jegyében.

    A verseny elődöntőit − a hagyományoknak megfelelően − országosan a területi  kamarák szervezik és bonyolítják le, a budapesti döntő a szakmai megmérettetés mellett nagyszabású fesztivál keretében zajlik. Az érdeklődő iskolák diákjai, az osztályok, csoportok − a korábbiakhoz hasonlóan −  egy napos szakmai kirándulás keretében ingyenesen vesznek majd részt a rendezvényen. A fesztiválra 2016-ban közel 15 ezer látogató érkezett, a vidéki iskolákból a területi kamarák szervezésében kb. 200 autóbusszal több mint 9 ezer diák jutott el látogatóként.

    A látogatók 70%-a az általános iskolákból érkező, 6−7. osztályos, közvetlenül pályaválasztás előtt álló fiatal, emellett még a 8−9−10.osztályosok, s a versenyben résztvevő szakmákban tanulók és gyakorló szakemberek várhatóak nézőként  a rendezvényre.

    A látogató diákok szakmai tárlatvezetésen vehetnek részt, valamint az egyes szakmák standján a nekik szóló feladatokban saját maguk is kipróbálhatják majd tehetségüket.

    Kapcsolat:

    Sonyák Béláné

    stratégiai koordinátor;
    szakképzési vezető


    (56) 510-622
    +36 20 518 1376

    Bede Gábor

    pályaorientációs tanácsadó


    (56) 510-615
    +36 20 268 8335

    Erdélyi Edina

    pályaorientációs tanácsadó


    (56) 510-615
    +36 20 258 8541