Ágazati Munkacsoport

    A Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottságok jogutódjaként 2020. január 1-től a Megyei Munkaerőpiaci Kerekasztalok kerültek be a szakképzés rendszerébe.

    A szakképzésről szóló 2019. évi LXXX. törvény 100. § (1) bekezdés a) és b) pontjában meghatározott kamarai feladatok ellátása érdekében a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara koordinálja a 2020. év végén alakult Munkaerőpiaci Egyeztető Kerekasztal működését és biztosítja a működés feltételeit a megyében. 2024-től az Ágazati készségtanácsok működtetéséhez kapcsolódó feladatok hatékonyabb ellátása érdekében kiemelt szerepet kapnak a vármegyei Ágazati Munkacsoportok.

     

     

    A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara a fenti ábra alapján 5 húzóágazatban működtet Ágazati Munkacsoportot.

    Az Ágazati Munkacsoportok elsődleges feladatai:

    • Véleményezi a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara által összeállított középtávú képzési szerkezetet érintő javaslatot.
    • Véleményezi a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara által összeállított munkaerőpiaci igények megjelenítését elősegítő szakképzési elemzéseket, szakmai anyagokat.
    • Releváns fejlesztési, munkaerőpiaci és képzési információkat oszt meg a fenti szakmai anyagok elkészítése érdekében.
    • Munkaerőpiaci információkon alapuló szak- és felnőttképzési párbeszédet alakít ki a megyei fejlesztésekkel összhangban.

     Az ágazati munkacsoportok létrehozásának fő célja a nevezett ágazatban a vármegyei gazdasági fejlődés irányainak megfelelő szakképzés és felnőttképzés munkaerőpiaci relevanciáinak elősegítése. Konkrétan: a munkaerő utánpótlás szempontjából a képzési igények felmérése, az ágazati sajátosságok feltárása és a képzések szakmai tartalmi igényeinek megfogalmazása, valamint a karrierfejlesztés támogatása.

    Mindezeken felül az ágazati készségtanácsok alá történő becsatornázás által a területi sajátosságok direkt közvetítése az ágazati készségtanácsok számára is kiemelt hangsúlyt kap.

     

    A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézete által elkészített tanulmányok (2 dokumentum):

    Kapcsolat:

    Sonyák Béláné

    stratégiai koordinátor;
    szakképzési vezető


    (56) 510-622
    +36 20 518 1376

    Mondiné Kovács Krisztina

    ágazati koordinátor;
    duális képzési hatósági ügyintéző


    (56) 510-627
    +36 20 298 7133