Hazai és nemzetközi tanulmányi versenyek

    A tanulmányi versenyek széles köre évtizedes hagyományokkal rendelkezik. A legelső szakmai vetélkedő a 2007/2008-as tanévben került megrendezésre, amelyen akkor mindössze 15 szakma tanulói mérték össze a tudásukat. Az elmúlt években a szakképzésben – lépést tartva a digitális átalakulással – megerősödött az informatikai szakmák jelenléte, és szinte minden szakmában fontos lett a digitális nyelvtudás. Ezeket a „neves” versenyeket évről-évre meghirdetik, a pedagógusok bizalommal ajánlják őket tanítványaik figyelmébe.

    Nem titkolt célunk, hogy versenyzésre ösztönözzük azokat a tehetséges fiatalokat, akiknek az iskolájában esetleg kevésbé elterjedt a versenyeztetés, akiket a tanáraik kevésbé látnak el információval a versenyzési lehetőségekkel kapcsolatban. Az elmúlt évben (2019. év végén) az Innovációs és Technológiai Minisztérium a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával közösen hirdette meg 63 szakmában az iskolai rendszerű nappali oktatásban részt vevő végzős tanulók számára az országos versenyt, amelyre országosan több mint 7000 fő nevezett. Vármegyénkben 23 szakképző intézményből 35 szakmában indultak tanulók a 2020. januárjában tartott írásbeli megmérettetésen.

    A versenyek egyik fő célkitűzése a gyakorlatigényes, „fizikai” szakmák – beleértve a ráépülő, magasabban kvalifikált szakmákat is − társadalmi presztízsének és vonzerejének növelése a szakmatanulás népszerűsítése révén.

     

    A verseny elődöntőit − a hagyományoknak megfelelően − országosan a területi kamarák szervezik és bonyolítják le, a budapesti döntő (Szakma Sztár Fesztivál) a szakmai megmérettetés mellett nagyszabású fesztivál keretében zajlik, ahová egy napos ingyenes utazást biztosít a kamara az érdeklődő általános iskolák diákjai számára.

    A rendezvényre 2019-ben már közel 15 ezer érdeklődő érkezett, a vidéki iskolákból a területi kamarák szervezésében kb. 200 autóbusszal több mint 9 ezer diák jutott el látogatóként.

    A látogatók 70%-a az általános iskolákból érkező, 6−7. osztályos, közvetlenül pályaválasztás előtt álló fiatal; emellett még a 8−9−10. osztályosok, továbbá a versenyben résztvevő szakmákban tanulók és gyakorló szakemberek látogatnak ki nézőként a rendezvényre.

    A fesztiválon részt vevő diákok szakmai tárlatvezetésen vehetnek részt, valamint az egyes szakmák standján a nekik szóló feladatokban saját maguk is kipróbálhatják tehetségüket.

     

    Kérjük, kísérjék figyelemmel a verseny hivatalos honlapját – www.szakmasztar.hu -, hogy minél több tehetséges tanuló tudását ismerhessük el országos szinten.

    Kapcsolat:

    Sonyák Béláné

    stratégiai koordinátor;
    szakképzési vezető


    (56) 510-622
    +36 20 518 1376

    Bede Gábor

    pályaorientációs tanácsadó


    (56) 510-623
    +36 20 268 8335

    Erdélyi Edina

    pályaorientációs tanácsadó


    (56) 510-615
    +36 20 258 8541