Gyakorlati képzőhelyek nyilvántartásba vétele és ellenőrzése

   A sikeres szakképzésben, a szakmai utánpótlás nevelésében elengedhetetlen a gazdálkodó szervezetek szerepvállalása. Ahhoz, hogy egy vállalkozás, vállalkozó tanulót foglalkoztasson, rendelkeznie kell az adott szakma oktatásához előírt jogszabályi, személyi és tárgyi feltételekkel.

   A szakképzésről szóló 2011. évi CLXXXVII. törvény 60. § (1) és (6) szerint a gazdasági kamara megkeresés alapján, egyébként hivatalból ellenőrzi a nyilvántartásban szereplő gyakorlati képzést szervező szervezet szakképzési tevékenységét.

   Az ellenőrzési folyamat két feladatcsoportot foglal magába:

   • bevezető ellenőrzés
   • köztes ellenőrzés.

   A bevezető ellenőrzés során azok a gazdálkodó szervezetek, amelyek az előírás szerinti feltételeknek megfelelnek, határozatot kapnak a képzőhely nyilvántartásba vételéről.

   A köztes ellenőrzés során azok a képzőhelyek, amelyek folyamatosan fenntartják az előírás szerinti feltételeket, határozatot kapnak a további megfelelőségéről, egyúttal lehetőség nyílik képzési tevékenységük fejlesztésének egyeztetésére.

   Az ellenőrzések az érintett szakképző iskola képviselőinek és a gazdasági kamara ellenőri névjegyzékében szereplő szakértőinek közreműködésével valósulnak meg.

   Az ellenőri névjegyzékbe pályázat útján kerülnek be a szakértők.

   Az adatok feldolgozását a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által kifejlesztett on-line alapú, integrált szoftver segíti.

   Nyilvántartásba vétel:

   A szakirányú oktatást tanteremben, tanműhelyben vagy munkahelyi körülmények között kell megszervezni. Munkahelyi körülmények között szakirányú oktatás akkor folytatható, ha a munkahely, vállalkozó megfelel a jogszabályi előírásoknak. A duális képzőhelyek nyilvántartását a gazdasági kamara vezeti.
    

   Felhívás továbbképzésre:

    

   Kamarai ellenőr-szakértői pályázat:

    

   Ellenőrzési jegyzőkönyvek:

    

   Kapcsolat:

   Bazsonyi Bence

   duális képzési tanácsadó

   +36204122161