Vármegyei Munkaerőpiaci Kerekasztal

    2020. január 1-től a Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottságok jogutódjaként a Megyei Munkaerőpiaci Kerekasztalok kerültek be a szakképzés rendszerébe.

    Jelenleg a szakképzésről szóló 2019. évi LXXX. törvény 100. § (1) bekezdés a) és b) pontjában meghatározott kamarai feladatok ellátása érdekében a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara koordinálja a 2020. év végén alakult Munkaerőpiaci Egyeztető Kerekasztal működését és biztosítja a működés feltételeit a megyében.

    A megyei Munkaerőpiaci Kerekasztal az országos Ágazati Készségtanácsok munkájának segítése mellett erősíti a szak- és felnőttképzés munkaerőpiaci relevanciáit, valamint fejlesztési, munkaerőpiaci és képzési információkat oszt meg. Tagjai a szak- és felnőttképzésben operatív szinten érintett, elismert vármegyei szakemberek: a helyi kormányhivatal, települési önkormányzatok, a Szolnok vármegyei Szakképzési Centrumok, a vármegyei tankerületek, szakmai szervezetek, valamint az ágazati munkacsoportok képviselői.

     

     

    A VMK tagjainak lehetősége van véleményt formálni a szakképzés középtávú képzési szerkezetét érintő kamarai javaslatokról. Azaz: munkaerőpiaci ismereteik, javaslataik, támogatásuk által hozzájárulnak ahhoz, hogy a szakképzésben résztvevő tanulók, illetve a képzésben résztvevő személyek államilag finanszírozott keretek között jussanak államilag elismert szakmához. A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara ezért kiemelten számít a Kerekasztal résztvevőinek véleményére a Jász-Nagykun-Szolnok vármegye középtávú képzési szerkezetére vonatkozó kamarai javaslata megfogalmazásakor.

    A Vármegyei Munkaerőpiaci Kerekasztal elsődleges feladatai:

    • Véleményezi a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara által összeállított középtávú képzési szerkezetet érintő javaslatot.
    • Véleményezi a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara által összeállított munkaerőpiaci igények megjelenítését elősegítő szakképzési elemzéseket, szakmai anyagokat.
    • Releváns fejlesztési, munkaerőpiaci és képzési információkat oszt meg a fenti szakmai anyagok elkészítése érdekében.
    • Munkaerőpiaci információkon alapuló szak- és felnőttképzési párbeszédet alakít ki a megyei fejlesztésekkel összhangban.

    A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara 5 húzóágazatban működtet Ágazati Munkacsoportot, amelyek a következők:

    • Építőipar
    • Gépészet
    • Elektronika, elektrotechnika
    • Kereskedelem
    • Turizmus-vendéglátás

    Az ágazati munkacsoportok létrehozásának fő célja a nevezett ágazatban a vármegyei gazdasági fejlődés irányainak megfelelő szakképzés és felnőttképzés munkaerőpiaci relevanciáinak elősegítése. Konkrétan: a munkaerő utánpótlás szempontjából a képzési igények felmérése, az ágazati sajátosságok feltárása és a képzések szakmai tartalmi igényeinek megfogalmazása, valamint a karrierfejlesztés támogatása. Mindezeken felül a kamara szak- és felnőttképzést érintő javaslatainak elkészítéséhez az ágazati foglalkoztatási információk biztosítása is kiemelt hangsúlyt kap.

     

    Az MMK munkájában résztvevő szervezetek megerősítették a kooperáció fontosságát, támogatásukról biztosították a szakképzés megújításán dolgozó valamennyi résztvevőt.

    A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézete által elkészített tanulmányok (2 dokumentum):

     

    Kapcsolat:

    Sonyák Béláné

    stratégiai koordinátor;
    szakképzési vezető


    (56) 510-622
    +36 20 518 1376

    Mondiné Kovács Krisztina

    munkaerőpiaci referens;
    duális képzési tanácsadó


    (56) 510-627
    +36 20 298 7133