Megyei Munkaerőpiaci Kerekasztal

   2020. január 1-től a Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottságok jogutódjaként a Megyei Munkaerőpiaci Kerekasztalok kerültek be a szakképzés rendszerébe.

   Jelenleg a szakképzésről szóló 2019. évi LXXX. törvény 100. § (1) bekezdés a) és b) pontjában meghatározott kamarai feladatok ellátása érdekében a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara koordinálja a 2020. év végén alakult Szolnok Megyei Munkaerőpiaci Egyeztető Kerekasztal működését és biztosítja a működés feltételeit.

   A Megyei Munkaerőpiaci Kerekasztal az országos Ágazati Készségtanácsok munkájának segítése mellett erősíti a szak- és felnőttképzés munkaerőpiaci relevanciáit – ezen belül véleményezi a 3 évre szóló, képzési szerkezetet érintő gazdasági kamarai javaslatot, valamint fejlesztési, munkaerőpiaci és képzési információkat oszt meg. Tagjai a szak- és felnőttképzésben operatív szinten érintett, elismert megyei szakemberek: a helyi kormányhivatal, települési önkormányzatok, a Szolnok megyei Szakképzési Centrumok, a megyei tankerületek, megyei szakmai szervezetek, valamint az ágazati munkacsoportok képviselői.

   Az MMK tagjainak lehetősége van véleményt formálni a szakképzés középtávú képzési szerkezetét érintő kamarai javaslatokról. Azaz: munkaerőpiaci ismereteik, javaslataik, támogatásuk által hozzájárulnak ahhoz, hogy a szakképzésben résztvevő tanulók, illetve a képzésben résztvevő személyek államilag finanszírozott keretek között jussanak államilag elismert szakmához. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara ezért kiemelten számít a Kerekasztal résztvevőinek véleményére a Jász-Nagykun-Szolnok megye középtávú képzési szerkezetére vonatkozó kamarai javaslata megfogalmazásakor.

   A Megyei Munkaerőpiaci Kerekasztal elsődleges feladatai:

   • Véleményezi a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által összeállított középtávú képzési szerkezetet érintő javaslatot.
   • Véleményezi a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által összeállított munkaerőpiaci igények megjelenítését elősegítő szakképzési elemzéseket, szakmai anyagokat.
   • Releváns fejlesztési, munkaerőpiaci és képzési információkat oszt meg a fenti szakmai anyagok elkészítése érdekében.
   • Munkaerőpiaci információkon alapuló szak- és felnőttképzési párbeszédet alakít ki a megyei fejlesztésekkel összhangban.

   2020. szeptemberében 5 húzóágazatban állított fel a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara munkacsoportot, amelyek a következők:

   • Építőipar
   • Gépészet
   • Villamosipar
   • Mezőgazdaság
   • Turizmus-vendéglátás

   Az ágazati munkacsoportok létrehozásának fő célja a nevezett ágazatban a megyei gazdasági fejlődés irányainak megfelelő szakképzés és felnőttképzés munkaerőpiaci relevanciáinak elősegítése. Konkrétan: a munkaerő utánpótlás szempontjából a képzési igények felmérése, az ágazati sajátosságok feltárása és a képzések szakmai tartalmi igényeinek megfogalmazása, valamint a karrierfejlesztés támogatása. Mindezeken felül a kamara szak- és felnőttképzést érintő javaslatainak elkészítéséhez az ágazati foglalkoztatási információk biztosítása is kiemelt hangsúlyt kap.

    

   Az MMK munkájában résztvevő szervezetek megerősítették a kooperáció fontosságát, támogatásukról biztosították a szakképzés megújításán dolgozó valamennyi résztvevőt.

   Sonyák Béláné

   stratégiai koordinátor;
   szakképzési vezető

   +36205181376


   Mondiné Kovács Krisztina

   munkaerőpiaci referens;
   duális képzési tanácsadó

   +36202987133