K+F minősítés, szellemi tulajdon a szerződésekben

    Események betöltése

    « Összes Események

    • Ez az esemény elmúlt.

    K+F minősítés, szellemi tulajdon a szerződésekben

    2021-06-09 @ 14:00 - 16:00

    A cím alapján a fórum unalmasnak tűnik? És ha azt mondjuk, hogy pénzről szól? Olyanról, ami már a zsebében van, csak még nem tud róla.
    A K+F minősítés adókedvezményt érhet. A vállalkozás pedig akkor is bírhat szellemi termékkel, ha erről még nem tud. És a szellemi termék sokat ér.

     

    Az online eseményen a felkért szakértők és előadók beszélnek majd arról, hogy az általuk bemutatott szolgáltatások és lehetőségek miért és hogyan tudnak fontossá válni a cégek mindennapi életében és miként tudnak hozzájárulni a stratégiailag megalapozottabb és jogilag biztonságosabb működéshez.

    De miért érdemes őket meghallgatni?

    A hazai és EU-s pályázatok elnyerésében és a megfelelő pénzügyi elszámolásában egyaránt segítséget jelenthet az SZTNH K+F minősítési eljárása, továbbá az igazolt kutatás-fejlesztési tevékenység alapján adókedvezmények is igénybe vehetőek, melyekről részletes tájékoztatást kapnak a résztvevők.

    És a szellemi tulajdon a szerződésekben? Megtudhatjuk azt is, hogy a vállalkozások többségénél napi szinten alkalmazott szerződésekben milyen rendelkezéseknek kellene szerepelniük ahhoz, hogy a cégvezető teljes mértékben biztosítva legyen afelől, hogy a fejlesztési tevékenysége által keletkezett eredmények feletti tulajdonjogok a céget illessék meg.

    És hogy ez pontosan mit jelent?
    Talán meglepőnek hangzik, de a kamara szellemi tulajdon infopontját olyan hétköznapinak tűnő vállalkozások is igénybe veszik, mint például egy cukrászda. Hogy miért? Mert egyedi recept alapján készül egy kiváló sütemény. És a vállalkozás tulajdonosa tisztázni szerette volna, kié a recept. És ha ez tisztázódik, akkor hogyan hajthat ez hasznot. A szakértő kollégánkkal történt konzultáció mindkét kérdésre választ adott.

     

    Programterv

    14.00 – 14.15 Köszöntő
    Keresnyei János, PBKIK Innovációs Bizottsági tag, Enterprise Europe Network követ

    14.15 – 15.00 Kutatás-fejlesztés vagy innováció? Mindkettő vagy egyik sem? Miért jó a K+F minősítés?
    Szmollár Katalin, SZTNH, osztályvezető, Kutatás-fejlesztési és Innovációs Osztály

    15.00 – 15.45 Szellemi tulajdon megjelenése a vállalkozások szerződéses folyamataiban
    Dr. Molnár István szabadalmi ügyvivő, partner, DANUBIA Szabadalmi és Jogi Iroda Kft.

    Dr. Molnár István előadásában a vállalkozások szerződéses kapcsolatainak szellemi tulajdonnal kapcsolatos aspektusait mutatja be. A szellemi tulajdon kérdése leggyakrabban az alábbi szerződéstípusokban jelenik meg:
    a) licenciaszerződések és felhasználási szerződések;
    b) kutatási szerződések és anyagátadási megállapodások;
    c) konzorciumi megállapodások;
    d) vállalkozási szerződések és megbízási szerződések;
    e) munkaszerződések;
    f) franchising szerződések.
    Előadónk szerződéstípusonként ismerteti a vonatkozó legjobb megoldásokat.

    15.45 – 15.50 A PTE PATLIB Központ rövid bemutatása
    Kottászné dr. Vass Orsolya mb. főosztályvezető, Pécsi Tudományegyetem Kutatáshasznosítási és Technológia-transzfer Főosztály

    15.50 – 16.00 Kamara és EEN a vállalkozások szolgálatában, zárás
    Dr. Liber Noémi a PBKIK szellemitulajdon-védelmi és innovációs tanácsadója, EU IP Helpdesk magyarországi követ
    Természetesen a PBKIK EEN által nyújtott szellemi tulajdonvédelmi szolgáltatások keretében – a többek által már ismert és igénybe vett tanácsadáson és iparjogvédelmi bejelentésekben való segítségen túl – az ismertetett jogi eszközök és lehetőségek is igénybe vehetők.

     

    A részvétel díjmentes, de regisztrációhoz kötött.

    REGISZTRÁCIÓ

     

    A rendezvény a PBKIK és az SZTNH főszervezésében valósul meg, az Enterprise Europe Network támogatásával. Az Enterprise Europe Network magyarországi konzorciumának partnerei: HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség (konzorciumvezető), Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara (PBKIK), PRIMOM Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Vállalkozásélénkítő Alapítvány, Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány.

    A szellemitulajdon-védelem az MKIK Kutatás-fejlesztési és Innovációs Kollégiumának és a PBKIK Innovációs Bizottságának egyik fókuszterülete.

    Részletek

    Dátum:
    2021-06-09
    Időpont:
    14:00 - 16:00