Ismét nagy érdeklődés mellett került megrendezésre a Szakképzési Workshop

Kamaránk már hagyományosnak mondható, immár VI. alkalommal megrendezésre kerülő szakképzési rendezvénye az idei évben is a szolnoki főiskola Campusán (Neumann János Egyetem Gazdálkodási Kar) várta az érdeklődőket. A rendezvény célja a képzéssel kapcsolatos új szabályozások, aktualitások, ismeretek átadása, valamint a szakmai konzultáció. Az idei műhelybeszélgetés kiemelt témája volt emellett a korai iskolaelhagyás problematikájának kérdésköre.

 

A közel 150 – zömmel a szakképzés világában érintett főbb szereplők, intézmények és gazdálkodók -, résztvevőt kamaránk elnöke köszöntötte. Dr. Sziráki András beszédében hangsúlyozta a munkaerő piaci igények mentén összehangolódó gazdaság és a képzés fontosságát.

Dr. Sziráki András – a JNSZM Kereskedelmi és Iparkamara elnöke

A program első részében, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara képviseletében, Dr. Klész Tibor előadásában összefoglalta a kamara szakképzési feladatait, valamint tájékoztatta a jelenlévőket a szakképzési tevékenységek, folyamatok, aktuális változásairól. Az átfogó áttekintés során az előadó a – témákkal kapcsolatosan korábban beérkezett – kérdésekre is választ adott, a prezentáció végén a jelenlévők további kérdéseket tettek fel.

Dr. Klész Tibor – MKIK osztályvezető, szakképzési jogi tanácsadó

A szakképzési centrumok létrejöttét követő változásokról, és eddigi eredményekről hallhattunk széles körű összefoglalást megyénk legnagyobb ilyen intézményének főigazgatójától; Hicsó György nem csak az intézményrendszer kialakulásáról, és működésének jellegéről beszélt, hanem az eddigi tapasztalatokról, jövőbeli tervekről, valamint a centrumok felnőttoktatásban és képzésben betöltött egyre nagyobb szerepéről is.

Hicsó György – a Szolnoki Műszaki SZC főigazgatója

A következő két előadás a már említett korai iskolaelhagyás témakörére fókuszált: Dr. Kenderfi Miklós egyetemi docens előadásában a pályaorientáció fontosságára, valamint annak újragondolására hívta fel a figyelmet. Hangsúlyozta: a pályaorientáció gyakorlata a korai iskolaelhagyás egyik legfontosabb eszköze kellene, hogy legyen.

Dr. Kenderfi Miklós – egyetemi docens

Mayer József, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet munkatársa a korai iskolaelhagyás jelenségének társadalmi és történelmi hagyományainak ismertetése után a lemorzsolódás számos olyan következményére utalt, melyek nagy befolyással bírnak a jelenlegi, és a jövőbeli munkaerő piaci helyzetre.

Mayer József – az OFI tudományos munkatársa

A Mayer József előadása  egyúttal bevezetője  a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara megyei Kormányhivatal támogatásával korai iskolaelhagyás témájában tervezett és indított megyei szintű kutatásának, melyhez minden érintett támogatását kérjük és előre is köszönjük!

 

A Workshopon elhangzott előadások anyagainak letöltése: